Eerlijk over dankbaarheid

Dankbaarheid, Dat is het thema van de volgende cirkel.

Ik vroeg me net af ‘voel ik eigenlijk dankbaarheid?’ Voor mijn leven, voor de intense periode in mijn relatie, voor mijn burn-out, voor niet weten waar ik naar toe wil op professioneel vlak, voor het eigenlijk even allemaal niet weten, voor mijn mooie periode van transformatie (chrum die voelt als f%*#@ h@%$*) Ik besefte toen hoe makkelijk het is om dankbaarheid te voelen voor het mogen hoeden van de rode tent op vrouwenfest, voor de mooie babbel die ik vrijdag had met Michelle, voor het mooie stofje dat ik gisteren gevonden heb op de rommelmarkt, voor de mooie avondlucht bij ondergaande zon, voor de lekkere geur van herfst die al in de lucht hangt, voor de prachtexemplaren die in mijn leven komen of dichterbij komen wonen, … de cadeautjes die het leven me geven.
Ooh ja, daar kan ik makkelijk dankbaarheid voor voelen. De lichte kanten van het leven.

Maar als het moeilijk gaat of intens is of donkerder dan is mijn dankbaarheid ver te zoeken, besefte ik. Eerlijk… dan is het laatste wat ik voel dankbaarheid. Dan denk ik ‘verdorie, wat is dit nu weer?’ ‘serieus, heb ik al niet genoeg op mijn plaat gekregen?’ …. en andere van die vergelijkbare zinnetjes. Herkenbaar?
Terwijl ik weet, ik weet het echt waar, dat het makkelijker zou gaan als ik er dankbaar naar kijk en het bekijk als ‘ok danku, wat leert mij dit? Wat toont mij dit’,… Maar verdorie dat is écht wel keivermoeiend met momenten en vraagt energie en nog meer van dat, op een moment dat er veel emoties naar boven komen die ik dan niet wil of die me niet goed uitkomen op dat moment of die ik niet wil voelen en weet je hoeveel energie het vraagt om die weg te duwen? 😉
Tegelijkertijd is het ook een proces om van weten naar voelen te zakken. Om wat ik weet en geleerd heb, automatisch toe te passen.

Dat is wat de cirkels voor mij zijn, samen er alles laten zijn, onze wijsheid delen en onze twijfels, onze kracht en onze onmacht, onze zoektocht en onze ontdekkingen, vanuit kwetsbaarheid en samen groeien, samen ons eigen nog liever gaan zien, alles van ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *