Voor de snelle lezer


Een vrouwencirkel brengt een kleine groep vrouwen van diverse leeftijden en achtergronden (maandelijks) bij elkaar. Onze intentie is om tot een rijke uitwisseling te komen omtrent ons vrouwenleven en zo een gezamenlijk groeiproces mee te maken in een sfeer van vertrouwen en echte aandacht. Een vrouwencirkel is een warme, veilige plek waar je gewoon jezelf kan zijn, waar anderen je steunen en inspireren. En waar het vrolijk spettert en prikkelend knettert.

We horen het vrouwen meer en meer zeggen: we missen iets. We missen een plek om onder vrouwen te zijn. Een plek waar we man, kinderen, hond, ouders en werk een paar uren opzij kunnen schuiven en onszelf – voor de verandering 😉 – eens op de voorgrond mogen zetten. Een plek waar we onze ervaringen en gevoelens, onze vragen en twijfels, maar ook onze wijsheid en talenten, onze passies, inzichten en ideeën mogen delen. Een plek waar we kunnen uitwisselen, en waar we de grote en kleine wereld waarin we leven, kunnen invoelen, evalueren, relativeren, verbeteren. Een plek waar we gewoon onszelf kunnen zijn.

Een cirkel is zo’n plek.

We noemen het een cirkel, omdat we geen zin hebben om in rijen te gaan zitten en één van ons vooraan te zetten. Liever zitten we rond de haard of de salontafel (en een doos Leonidas-pralines), zodat we echt contact kunnen hebben met elkaar. Een cirkel heeft de rustgevende eigenschap dat er geen top en down is, iedereen neemt gelijkwaardig deel. Er is meestal één vrouw die het initiatief neemt om samen te komen, haar huis openstelt of een thema voorbereidt, maar daarom heeft zij nog niet de wijsheid in pacht. Elke vrouw heeft haar krachten, haar weten, haar ervaringen en haar bevlogenheid in te brengen.

Concreet is een cirkel een samenkomst van ongeveer twaalf vrouwen, die elkaar niet persé kennen, maar het liefst uit een zelfde omgeving of streek komen (ook al is dat laatste -zeker in deze virtuele tijden- niet strikt nodig). Ze engageren zich om één keer per maand een middag of avond samen te komen en uit te wisselen, topics aan te kaarten die hen bezighouden, oefeningen te doen om dichter bij zichzelf, hun lichaam, hun gevoelens, intuïtie, passie, creativiteit, ideeën en dromen te komen. Of ze doen gewoon wat zij belangrijk vinden om samen te doen. Cirkels zijn ideale plekken om aspecten van onszelf als vrouw te verkennen die we soms verwaarloosd hebben, maar die we graag verder willen uitdiepen, om zo alle aspecten van ons zijn beter in balans te brengen. En cirkels zijn gewoon ook fun!

Ondanks enkele basiskenmerken kunnen cirkels verschillende vormen aannemen. Sterk afhankelijk van de sfeer die de aanwezige dames willen oproepen en het doel dat ze beogen. Zo bestaan er meer traditionele Red Tents, zijn er meditatieve cirkels, maatschappelijke rondetafels, creatieve salons, salongesprekken, noem maar op.

Cirkels kunnen door één vrouw geleid worden, door een duo of ze kunnen zelfsturend zijn. Of ze kunnen, zoals dat gaat bij natuurlijke groei, evolueren van begeleid naar zelfsturend. Cirkels kunnen ook open of gesloten zijn. Een gesloten cirkel maakt het makkelijker om vertrouwen op te bouwen en als groep vrouwen een diepere evolutie door te maken. Een open cirkel geeft dan weer het aangename gevoel dat iedereen welkom is. En dat er telkens frisse wind binnen waait. 

Essentieel aan een cirkel is dat alle deelnemers authentiek zijn, bereid om de maskers af te zetten die we doorgaans dragen zodra we de deur uitstappen, en dat we eerlijk in ons vrouw-zijn kijken naar wat er borrelt. Dat gaat makkelijker als alle aanwezigen zich bewust zijn van onze basisafspraken: een manier van omgaan met elkaar in openheid en vertrouwen.

Cirkels bieden op deze manier ook de gelegenheid om een feminiene manier van uitwisselen en overleggen te leren kennen. Een gespreksstructuur waar ook andere groepen zoals schoolraden, werkteams, raden van bestuur enz. baat bij zouden kunnen hebben.

Zin om te gaan cirkelen: vind je cirkel hier
Zin om jouw cirkel op ons platform te plaatsen: plaats je cirkel hier

Zin om zelf een cirkel te starten: hier meer info over ons aanbod
Zin om bij te dragen aan heling van het vrouwelijke: heel welkom!