Je wilt een vrouwencirkel starten en bent op zoek naar concrete handvaten:

  • Over hoe je een reeks kan opzetten 
  • Over het praktische organiseren van zo’n bijeenkomsten
  • Wat de do’s en don’ts van cirkelen precies zijn
  • Over hoe een sessie inhoudelijk stap voor stap kan verlopen
  • Wat het eigene is van ‘vrouwen onder elkaar’ -de kracht en de valkuilen
  • En wat als een vrouw altijd te laat komt? Of zich heel kritisch uitlaat?
  • Hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich welkom voelt?

Elke startende cirkelvrouw -of cirkelhoedster met een beetje ervaring- heeft een lijstje van vragen. En wij bieden daar graag een antwoord op. Of liever, wij delen graag onze ervaringen en onze lessons learned. Zelf met vallen en opstaan verzameld. En nu bijeen gebracht in een traject van vier opgenomen lesmodules van ongeveer één uur, afgewisseld met online cirkels (3) en virtuele vragenuurtjes (2). (Meer concreet zie onder praktisch.)

Module 1: Wat wil jij? En hoe pak je dat concreet aan? (Sophie & Leen)
Tijdens dit eerste blok nodigen we je uit om je concept heel scherp te krijgen.  We schotelen je allerlei vragen voor en helpen je om daar heldere antwoorden op te formuleren. Zoals bijvoorbeeld: Wat voor cirkelaanbod wil jij in de wereld zetten? Voor welk soort vrouwen? Wil je werken rond een thema? Of niet? Waar ga je bijeen komen? Met welke frequentie? Vervolgens gaan we nog een stapje verder en geven we je ook een handige checklist ‘praktische organisatie’. Die we je dan ook weer helpen te vertalen naar jouw eigenste praktijk.

Module 2: Rituelen in een vrouwencirkel (Sandra & Ilse)
Tijdens deze sessie besteden we uitgebreid aandacht aan de rituele aspecten van cirkelen en hoe die te vertalen in jouw cirkelconcept.
Cirkelen is een eeuwenoud ritueel. Met de vrouwencirkels stappen we in een traditie die verankerd zit in de geschiedenis van de mensheid. Het delen van verhalen rond een vuur. Het doorgeven van een praatstok of -steen. Het midden dat ons verbindt met een groter geheel. We geven je graag de fundamenten mee van deze bijzonder boeiende manier van samenkomen.

Daarnaast maken we ook tijd om samen met jou te bekijken hoe je deze wijsheid vorm kan geven in jouw cirkelaanbod. Wat betekent dit dan concreet voor het verloop van een door jou georganiseerde bijeenkomst?

Module 3: Groepsdynamica – de ontwikkeling van een groep (Sabine & Tamara)
Het groepsdynamische aspect van een vrouwencirkel staat tijdens deze module centraal. Hoe creëer je een groep waarin iedereen zich welkom en veilig voelt? Waarin elkeen zich durft uitspreken en ook mee bedding geeft aan de verhalen van de anderen?  

We nodigen je uit om stil te staan bij jouw manier van aanwezig zijn, bij hoe jij met jouw presence een veilig veld weet te creëren.  We reiken je een eenvoudig doch krachtig concept aan dat je kan helpen om samen met je deelneemsters het groepsdynamische groeipad succesvol af te leggen. We geven je handige, concrete tips om om te gaan met uitdagende situaties als te-laat-komers, vrouwen-die-te-lang-blijven-doorpraten, omgaan met drama en trauma, … Je krijgt inzicht in cruciale groepsdynamische aspecten tijdens het opbouwen van een cirkelbijeenkomst  en in het waarom van de spelregels, vermeld in ons charter.

Module 4: Vrouwen onder elkaar die een groep vormen – hoe werkt dat? (Sandra & Tamara)
Tijdens deze module verdiepen we ons in de eigenheid van het ‘onder vrouwen’ zijn. Elke vrouw heeft daar haar persoonlijke geschiedenis mee. Een fijne, of een minder fijne. Bovendien spelen er naast persoonlijke ook archetypische aspecten aan het samenkomen onder vrouwen. We hebben elkaar in de loop van de tijden beschermd, verzorgd en gesteund, maar ook benijd, verraden en uitgestoten.

Het is belangrijk om hier weet van te hebben als je een vrouwencirkel hoedt, in theorie maar liefst ook vertaald naar wie jij bent, naar jouw praktijk. ‘Jij en vrouwen’ waar stroomt die verbinding? En waar liggen er voor jouw uitdagingen?

(*) Interesse om je verder te verdiepen en te bekwamen in deze onderwerpen? Tijdens de Deep Dive –de vervolgopleiding voor cirkelvrouwen- bouwen we hierop verder. Deze wordt nog uitgewerkt, volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de data of schrijf je in in onze nieuwsbrief.

Praktisch

Doelgroep:                                      
Vrouwen die een vrouwencirkel gaan starten of vrouwen die al cirkels faciliteren (en nog vragen hebben)
Niet: doorwinterde cirkelhoedsters – voor hen organiseren we een deep dive.
Thema’s van je cirkel: wij richten ons niet op een bepaald thema of een bepaald publiek van vrouwen, zolang het maar een vrouwencirkel is.

Aantal deelnemers:
max. 60

Aanbod:
4 opgenomen modules PLUS bijhorende documentatie PLUS 3 online cirkelmomenten PLUS 2 virtuele vragensessies PLUS live dag.

Onze algemene voorwaarden kan je hier lezen.

Data:
De modules zijn beschikbaar van 1 maart t.e.m. 30 juni 2024.
De cirkels en vragensessies gaan steeds virtueel door van 20:00u en 21:30.
19 maart: Startcirkel
16 april: Q&A sessie van modules 1 & 2
7 mei: Middencirkel
28 mei: Q&A sessie van modules 3 & 4
11 juni: Slotcirkel

NIEUW: Live dag op 5 oktober 2024.

Prijs:
285 Euro voor de opleiding inclusief live dag
85 Euro voor herhaling als je het traject al meedeed inclusief live dag

Schrijf hier in op de opleiding!